KONTAKT

För allmänna frågor: weare@somos.se

Lisa Janbell: 0704-78-38-79

För produktionsfrågor: produktion@somos.se

_______________________________________

SOMOS är ett projektbaserat internationellt danskompani, ett kulturutbyte mellan svenska och kubanska dansare. 
Vårt mål är att aktivt skapa tillåtande miljöer där man får chansen att mötas på ett djupare plan. Vi arbetar med representation genom vår ensemble och dom dansgenrer som vårt uttryck härstammar från. 
Vi är en ideell förening med barn och ungdomar som vår främsta målgrupp. Vi ser varandras olikheter som en styrka, ett dansprojekt som jobbar för ett samhälle där alla behövs, där alla ska få synas. Jag är för att du är: vi är – SOMOS!

_______________________________________

Alla Somos produktionen utvecklas utifrån detta manifest:
I tider som dessa, tyngda av motsättningar mellan olika folkgrupper, grundat på fördomar som växt i brist på kunskap och erfarenhet av det ”andra”, är det viktigt att se helheten och inse att jag är för att vi är. I den stora globala skalan men även i den lilla är det viktigt att förstå att vi alla är beroende av varandra. Vi är alla i en konstant relation till varandra. Det jag gör påverkar den som står bredvid. Det jag säger och gör har alltid en följd. Jag är för att du är, vi är, SOMOS.

_______________________________________

Somos – Barn & Ungdomsspår

Förutom att Somos är en dansföreställning är den även ett barn- & ungdomsprojekt. Vi bjuder in barn och ungdomar från olika socioekonomiska miljöer och skapar en mötesplats med dansen som utgångspunkt. Projektet grundar sig på att bejaka pluralitet och att se lyfta fram varje människas unika egenhet och lyfta fram varandras olikhet som en styrka, med det som verktyg vill vi beröra alla som handskas med identitet, tillhörighet, rasism, etnicitet och acceptans. För oss är det viktigt att få presentera scenkonstaktörer som har en mångkulturell bakgrund och som belyser representation genom en pluralitet. Både genom ensemblen men även genom de uttryck våra danstekniker härstammar ifrån. Genom kompaniets metod att arbetea utifrån Kubanska orisha tradionen, där olika helgon/orishas representerar olika magiska krafter, ser vi även på människan på det sättet, och hur man kan mötas om man ser sina medmännsikor som olika komponenter till en magisk värld. Vi vill inspirera barnen till att tro på sig själva och blicka inåt för att hitta sin egen unika styrka men även kunna blicka utåt och låta sig inspireras av varandra. Vi vill därför att barn, ungdomar och unga vuxna upplever våra produktioner men även att de deltar i samtal & rörelseworkshops. Under workshopen har öppna samtal om identitet och acceptans och ger exempel på våra olika danspraktiker, vårt uttryck, vårt möte och hur vi arbetar. Vår tanke är att workshopen och samtalen helst sker i samband med att barnen & ungdomarna ser föreställningen, också för att väcka deras intresse för professionell dans och professionella dansscener.

VI ÄR SOMOS

_______________________________________

LISA JANBELL  Konstnärlig ledare & koreograf

Afrokubanska danstekniker & folkdanser från olika delar av Västafrika, främst Guinea. Utbildad på Afrokubanska danslinjen på danshögskolan El ISA (Instituto superior de Arte) Havanna, Kuba. Har dansat och studerat med lokala danskompanier i Guinea, Benin, Ghana, Kuba och har även studerat Afrobrasiliansk dans på UFBA i Bahia, Brasilien. Studerat och följt cermoniella danser, i alla ovanstående länder med fokus på ritualer och trans. Har dessutom gått vidareutbildande kurser på DOCH. Driver just nu dansskolan AfroDanceSpace och SOMOS sedan 2012 och är dessutom verksam kreatör i performancebandet Dos Oké.

_______________________________________

FÖR DANSARE 2016, se under rubriken Trans[e]ición

 

DANSARE  2014/2015

DANEL MILIAN (Kuba) – Afrokubanskt. Utbildad på la ENA (Escuela Nacional de Arte Cuba) är första dansare i Conjunto Forklorico Nacional de Cuba och har turnerat internationellt med dem i flera år.

YOLANDA PEREZ (Kuba) – Afrokubanskt. Utbildad på la ENA, Cuba. Dansare i Conjunto forklorico Nacional de Cuba, har turnerat internationellt i flera år, är just nu i London projektanställd hos en dansagentur för Karibiska dansare.

YARED CEDERLUND (Sverige) Locking/Hip hop/House.
Utbildad bl.a. på Åsa Folkhögskola. Medlem i Danscompaniet Soul Sweat som bl.a har setts på Dansens hus med verket "Amazima". Yared var senast aktuell  i uppsättningarna Macbeth och Djungelboken på Stockholms Stadsteater.

YUSNIEL GARCIA (Kuba) – Samtida /Afrokubanskt.
Utbildad och nyutexaminerad ifrån danshögskolan el ISA på Kuba. Var med om en svår bilolycka som 7-åring och fick prognosen att aldrig mer kunna gå. Blev hörselskadad som 17-åring och har mot alla odds övervunnit sina hinder och gick ut skolan med pris för bästa examensarbete. 

LISA JANBELL (Sverige)

JOANNA CHRONA (Sverige) – Hiphop/Popping/Sabar
Utbildad bl.a. på Ecole des Sables sommaren 2014 i Senegal. Medlem samt en utav grundarna i streetdancegruppen "Swedish Family". Jobbat mycket internationellt med projekt/workshops/föreställningar och festivaler. Till våren deltar hon i Urban connection på Dansens Hus.

SOMOS MINI
__________________________________

FREDRIK QUINONES (Sverige) – Samtida/Wacking/Vouging

BAMBAM FROST (Sverige) – Vouging/Wacking/Samtida. Utbildad på Danshögskolan i moderna danser. Jobbar i danskompaniet P*fect, Sveriges första Vogue-kompani som arbetat på Malmös Stadsteater med produktionen Cabarét, Imprint på Dansens Hus och nu aktuella på Parkteaterns dansmånad.

BIANCA TRAUM (Sverige) – Vouging/Wacking/Samtida. Utbildad på Broadway Dance Center i New York.  Grundare och driver och dansar i danskompaniet P’fect, är även dansare i Carrasco Dance Company som varit på turné med Riksteatern. Dansat i malmös stadsteaers cabarét , P’fects Imprint på Dansenshus och nu aktuell på Parkteaterns dansmånad.

YUNIER OVIEDO (Sverige) – Afrokubanskt

_______________________________________

Produktionsteam -2014-2015

Producent: Possibilitas
Vanessa Labanino och Monika Wade har jobbat som verksamhetsledare för folk- och världsmusik, nutida konstmusik och som kammarmusikproducent. Utbildad som projektledare med inriktning kultur och som musikvetare.

Konstnärlig rådgivare: Helena Ringvold
Producent på Riksteatern, med många års erfarenhet inom scenkonst och främst dans, med t.ex  senaste Cullbergproduktionen, Plateu Effect.

Producent på Kuba/Dramaturg: Ariel Bouza
Teaterregissör och konstnärlig ledare för teatergruppen Palpito, verksamma i Havanna, Kuba.

Videoprojektion/Ljusdesign:
Miguel Angel, curated av Johan Söderberg

Kostym: Malena Modér.
Bosatt och verksam i som kostymör och scenograf i Berlin, bl.a. jobbat på Deutsche Oper Berlin.

Design direction: Babak Shermond

PromofilmRegi: Babak Shermond, Johan Amberg &  Senay Berhe, Foto: Filip Stankovic, Klipp: Dimitris Vulalas
Visual Effects & Sound: Johan Amberg

 

_______________________________________

2013

2012

ADENA ASOVIC (Sverige) – Huvudkoreograf
Housedansare, men även klassiskt och modernt. Har gått Kungliga balettskolan, varit med i olika uppsättningar på bl.a i TV som Floorfiller och arbetat på turné med Eric Saade. Är just nu på turné som dansare med the Knife.

BAMBAM FROST (Sverige) – Vouging/Wacking/Samtida. 

DANEL MILIAN (Kuba) – Afrokubanskt. 

YOLANDA PEREZ (Kuba) – Afrokubanskt.

LISA JANBELL (Sverige)

BRIAN MADIKA (Sverige) – Hip hop/House/Popping. 
Utbildad på Twisted Feet Acadamy bl.a. Grundare av Leftsound Crew som är verksamma i Oslo. Medlem i Diambra Cam som startades av Ambra Succi från Bounce. Tillhör de nya generationens Hip-Hop dansare, och är en av ”nya” lovande talangerna inom sin genre. Just nu aktuell med Streetstar turné.

YUSNIEL GARCIA (Kuba) – Samtida /Afrokubanskt.

BRIAN RAMOS (Kuba) – Afrokubanskt.
Utbildad på la ENA, Cuba. Dansare i Conjunto forklorico Nacional de Cuba, har turnerat internationellt i flera år, är just nu anställd i Finland som dansare och koreograf.

BIANCA TRAUM (Sverige) – Vouging/Wacking/Samtida.

DAYANA TORRES (Kuba) – Afrokubanskt.
Utbildad på el ISA, Kuba. Dansare i Conjunto forklorico Nacional de Cuba, har turnerat internationellt i flera år.

ROBIN PETERS (Sverige) – Street dance- Commercial, balett och samtida.
Utbildad på Kungliga balettskolan, dansat med i olika konstellationer på TV så som So you think you can dance. Varit huvuddansare i Cirque du Solei uppsättning Love, och husdansare på XFactor. Arbetar just nu bl.a. med Siri som spelade på Dansens Hus hösten 2013.

YUNIER HERNANDEZ (Kuba) – Afrokubanskt.
Utbildad på el ISA, Kuba. Är huvudkoreograf i danscompaniet JOTA JOTA, på Kuba.

DANEL MILIAN (Kuba)

LISA JANBELL(Sverige)

YUSNIEL GARCIA (Kuba)

ADENA ASOVIC (Sverige)